Συνέντευξη Κeynote Ομιλητών ΣΦΗΜΜΥ 11 | Νικόλαος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Μπλέτσας, Παναγιώτης Μπαμίδης

Καθώς οι ημερομηνίες διεξαγωγής του ΣΦΗΜΜΥ 12 πλησιάζουν και ο ενθουσιασμός μας αυξάνεται με κάθε νέα ομιλία που εξασφαλίζουμε, αυξάνεται (ταυτόχρονα) και η επιθυμία μας να μοιραστούμε μαζί σας κάθε νέο που προκύπτει.

Ωστόσο πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση θα θέλαμε να κοιτάξουμε λίγο πίσω. Ας θυμηθούμε λοιπόν, τους keynote ομιλητές του ΣΦΗΜΜΥ 11, χωρίς τους οποίους το συνέδριο δε θα ήταν πότε εφικτό. Για αυτό το λόγο προσεγγίσαμε μερικούς από τους ανθρώπους που πλαισίωσαν και έδωσαν ζωή στο προηγούμενο συνέδριο καλώντας τους σε συνέντευξη.

Παρακάτω θα βρείτε τις απαντήσεις αυτών των εξαιρετικών επιστημόνων σχετικά με την εμπειρία τους στο συνέδριο αλλά και τις σκέψεις τους πάνω σε θέματα του κλάδου τους.

Νικόλαος Παπαδόπουλος

Ο Δρ. Νικόλαος Παπαδόπουλος (Ερευνητής, IC designer) έλαβε 5ετές πτυχίο (2005) και διδακτορικό δίπλωμα (2010) πάνω στο σχεδιασμό κυκλωμάτων poly-TFT σε εύκαμπτα / γυάλινα υποστρώματα στο Α.Π.Θ. Έχει πάνω από 50 δημοσιεύσεις στο IEEE, την SID καθώς και σε άλλα συνέδρια και περιοδικά.

• Ποιο είναι το μέλλον για το Internet of Things και για τις τεχνολογίες που το εξυπηρετούν;

Νομίζω ότι πλέoν αρχίζει να γίνεται ορατό και στους μη ειδικούς ότι το Internet of Things εξαπλώνετε παντού. Εταιρίες προσπαθούν να διασυνδέσουν τα προϊόντα τους με τις εξυπνες συσκευές των χρηστών και να προσφέρουν περισσοτερες υπηρεσίες πιο ευκολα και άμεσα. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα λόγω της πανδημάς κυρίως, βλέπουμε πόσο σχετικά γίνονται προϊόντα και υπηρεσίας σχετιζόμενα με την προσωπική υγεία και την πρόληψη στο σπίτι. Παραδείγματος χάρη, προσωπικά τεστ εντοπισμου του κορονοϊού. Διεθνοί οργανισμοί (ΕΕ, ΠΟΕ) προωθούν και επικροτούν προσπάθειες για προϊόντα που μεταφέρουν την πρωτοβάθμια υγεία στην οικεία του καθενός. Προυπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι το ΙοΤ που με τα κατάλληλα ηλεκτρονικά και τις έξυπνες εφαρμογές θα δημιουργήσει το υπόβαθρο για την αναπτυξη τις διασύνδεσης των πάντων.

• Τι διαφορετικό θα περιείχε η ομιλία σας εάν γινόταν φέτος;

Η φετινή χρόνια ήταν ιδιαίτερη για όλους μας και μάλλον θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα όταν θα ξεπεράσουμε το σκόπελο του ιού αυτού. Η πραγματικότητα αυτή θέλω να πιστευώ θα είναι πολωμένη από τις επιπτώσεις την πανδημίας. Άλλωστε πρόσφατα ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες πανδημίες κυρίως λόγω της κληματικής αλλαγής. Νομίζω ότι μια νέα ομιλία θα ήταν εστιασμένη αυτή την φορά σε εφαρμογές για την προσωπική υγεία, για την υγεία στο σπίτι και πως συσκευές IoT μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και στην πρόληψη αισθενιών. Τα τελευταία δυο χρόνια δουλευουμε σε ενα ευρωπαικό project (A-PATCH) με τρανζίστορ λεπτού υμενίου για την δημιουργία ενός αυτόνομου ευκαμπτου αυτοκόλλητου με τους καταλληλους αισθητήρες και ηλεκτρονικά για τον γρήγορο εντοπισμό της φυματίωσης.

• Τι συμβουλή θα δίνατε στους φοιτητές που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σαν επαγγελματίες μηχανικοί;

Να μην το βάζουν κάτω. Το επάγγελμα μας είναι περιζήτητο αλλα παρόλα αυτά ίσως όταν θα κληθούν αν βρουν την πρώτη τους δουλεια να τους πάρει λίγο παραπανω χρόνο. Όπως όλα τα πραματα στην ζωή έτσι και αυτό είναι μια διαδικασία που θα πρεπει να την μάθεις. Υπομονή και επιμονή.

• Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας στο συνέδριο;

Η εμπειρία μου απο το συνέδριο ήταν εξαιρετική και είμαι περίεργος να δω τι θα καταφέρετε να κάνετε καλύτερα φέτος. Είμαι σίγουρος για την επιτυχία του συνεδρίου. Αν μπορούσα να δώσω μια συμβουλή θα ήταν να προσπαθείσετε να το ανοίξετε και προς το εξωτερικό όχι μόνο ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση με φοιτητές με άλλες κουλτούρες αλλά ώστε και η δουλεία σας και των φοιτητών να γίνει γνωστή σε διεθνές κοινό.

Η ομιλία του Νικόλαου Παπαδόπουλου στο ΣΦΗΜΜΥ 11 είχε θέμα "Εύκαμπτα ηλεκτρονικά λεπτού υμενίου για την εποχή του Διαδικτύου των Πάντων (IoE)" και μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Μιχάλης Μπλέτσας

Ο Μιχάλης Μπλέτσας είναι Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ όπου και εργάζεται από το 1996. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της προσπάθειας "Ενα Λάπτοπ Ανά Παιδί" (OLPC) όπου και είχε κεντρική συνεισφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του πρωτοπόρου φορητού υπολογιστή "ΧΟ", καθώς και της συνδεσιμότητας του στο διαδίκτυο.

• Τι σας ώθησε να δεχθείτε να λάβετε μέρος σαν ομιλητής του συνεδρίου;

Το γεγονός ότι ήμουν πάλι ομιλητής 10 χρόνια πριν στο ίδιο συνέδριο, στην ίδια αίθουσα του Πανεπιστημίου που σπούδασα την δεκαετία του '80. Και προφανώς ο τιμητικός χαρακτήρας της πρόσκλησης, η ευκαιρία να μεταφέρω τις εμπειρίες μου σε αυτούς που έρχονται μετά από μένα καθώς και ένας λόγος για να επισκεφτώ την Θεσσαλονίκη και τους φίλους μου εκεί.

• Τι διαφορετικό θα περιείχε η ομιλία σας εάν γινόταν φέτος;

Θα τόνιζα την συμβολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών στην ανάπτυξη των τεχνολογιών που έχουν το κύριο ρόλο σήμερα στην συνέχιση της ανθρώπινης δραστηριότητας καθώς και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Με την ευκαιρία της συζήτησης του επερχόμενου νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, νομίζω ότι η περσινή μου ομιλία είναι ακόμα πιο επίκαιρη φέτος.

• Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την μηχανική υπολογιστών;

Η ευκολία με την οποία ένα πολύπλοκο σύστημα μπορεί να στηθεί πάνω σε ένα υπολογιστή χωρίς μεγάλο κόστος ή ακριβές φυσικές υποδομές, σαν τουβλάκια Lego για το μυαλό. Επίσης η χρήση των υπολογιστών σαν εργαλεία και μέσα επικοινωνίας

• Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον στον τομέα σας;

Δεδομένου ότι ο "νόμος του Moore" ο οποίος μας επέτρεπε για δεκαετίες να αυξάνουμε την υπολογιστική ισχύ με την σμίκρυνση των ημιαγωγών έχει φτάσει στα όρια του, η παραγωγή λογισμικού που θα εκμεταλλεύεται βέλτιστα το υλικό πάνω στο οποίο τρέχει θα γίνεται όλο και πιο σημαντική.

• Πως έχει επηρεάσει η πανδημία την εργασία και τον κλάδο σας;

Θετικά μιας και οι υπηρεσίες του κλάδου μας είναι αυτές που κρατάνε την κοινωνία σε λειτουργία. Τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου μας νομίζω μιλάνε από μόνα τους.

Η ομιλία του Μιχάλη Μπλέτσα στο ΣΦΗΜΜΥ 11 είχε θέμα "Τι έμαθα στο ΜΙΤ" και μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Παναγιώτης Μπαμίδης

Ο Παναγιώτης Μπαμίδης είναι Αναπλ. Καθηγητής Πληροφορικής & Ιατρικής Εκπαίδευσης στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Έχει δημοσιεύσει σε περισσότερα από 100 διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 400 διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια, διατελεί Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (ΕΛΕΒΙΤ).

• Πώς θα χαρακτηρίζατε την εμπειρία σας στο συνέδριο;

Ήταν εξαιρετική ευκαιρία για να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, ερευνητικές και επαγγελματικές, με ένα ενθουσιώδες και δυναμικό κοινό

• Ποιο είναι το μέλλον για την επιστήμη της βιοϊατρικής;

Όπως φάνηκε ιδιαίτερα στον καιρό της πανδημίας, η βιοϊατρική τεχνολογία ήταν, είναι και θα είναι στο μέτωπο της ιατρικής για την αντιμετώπιση ασθενειών και δύσκολων καταστάσεων. Στην πραγματικότητα είναι η αιχμή του δόρατος.

• Τι διαφορετικό θα περιείχε η ομιλία σας εάν γινόταν φέτος;

Αν γινόταν φέτος, θα ήταν πιο εστιασμένη στην μέθοδο της μαγνητο-εγκεφαλογράφίας. Εξαιτίας του γεγονότος ότι θα προσπαθήσουμε να στήσουμε ένα καινούργιο, μεγάλο και παγκοσμίως ο πρωτότυπο εργαστήριο στο πανεπιστήμιο μας.

• Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας μηχανικός που θέλει να ασχοληθεί με τον τομέα της βιοϊατρικής;

Στο παρελθόν οι δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν σχετικά με τις σπουδές. Αυτό σήμερα εν μέρει έχει λυθεί ή εξυπηρετείται από σπουδές στο εξωτερικό. Η έλλειψη όμως μεγάλων βιομηχανιών πρωτογενούς παραγωγής είναι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον κλάδο αυτόν. Οι δυνατότητες όμως που δίνονται για έρευνα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και στα ερευνητικά ινστιτούτα εν μέρει αντισταθμίζουν το πρόβλημα αυτό.

• Θεωρείτε πως η επιστήμη της βιοϊατρικής είναι μια επιστήμη του μέλλοντος και ποια είναι η συμβουλή σας για τους φοιτητές που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο;

Πιστεύω πως είναι πολλά υποσχόμενο στο μέλλον. Ιδιαίτερα με την εμπλοκή νέων πεδίων όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης.

• Στην δύσκολη χρονιά που πέρασε ποια ήταν η συμβολή της βιοϊατρικής επιστήμης;

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα μόνα εργαλεία αντιμετώπισης του ιού ήταν ιατροτεχνολογικά προιόντα (δηλ αυτά της τεχνολογίας αναπνευστήρων, μασκών, εμβολίων, νάνο ιατρικών εφαρμογών) καταλαβαίνει το ρόλο που μπορεί να παίξει η βιοϊατρική τεχνολογία.

Η ομιλία του Παναγιώτη Μπαμίδη στο ΣΦΗΜΜΥ 11 είχε θέμα "Ο ρόλος της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής Πληροφορικής στη βελτίωση της φροντίδας υγείας" και μπορείτε να την βρείτε εδώ.